Vreau să fiu fotograf de vacanță!

Nu am știut niciodată ce meserie aș vrea să am atunci când o să fiu „mare”. Nu am bătut cu pumnul în masă spunând că vreau să fiu avocat sau să-mi bucur părinții cu vestea că vreau să dau la medicină. Mai degrabă am știut care sunt domeniile care mă atrag și mereu am vrut să le combin într-un fel pe care speram (și încă sper) să mi-l arate destinul.

Îmi place să fac magie cu unele cuvinte și mă gândeam vreo 15 minute la o singură frază, pentru că voiam să-i schimb topica, să folosesc sinonime mai puțin cunoscute și să atragă atenția celui care o vede în fugă. Îmi place să surprind cele mai bune unghiuri ale unei persoane prin fotografie, să retușez mici imperfecțiuni și să schimb cromatica. Îmi place să nu stau locului și mă plictisesc tare dacă nu pot schimba unele aspecte din viața mea. Sunt „ducace”, cum ar spune mama, adică ador să călătoresc oriunde. Aproape, departe, mare, munte… uneori simt că trebuie să schimb aerul.

Și într-o zi m-a lovit un gând (nu exagerez, a fost ca o revelație) cu ce mi-ar plăcea mie să fac dacă nu aș avea nevoie de bani/carieră/experiență. Păi să călătoresc în locuri faine, să fac fotografii în zonă și să scriu despre asta. Sună perfect și chiar mă încărcasem de optimism și fericire, până mi-am dat seama că nu e așa ușor, tocmai din motivele enunțate mai sus (ai nevoie de bani, asta nu e o carieră, iar experiența necesită timp.)

Anyways, am descoperit un nou trend lansat de o agenție de turism, care consideră că cel mai nou accesoriu pe care trebuie să-l ai în vacanță este un fotograf profesionist. Acesta se documentează cu privire la excursie și livrează în fiecare dimineață a călătoriei un număr de fotografii numai bune de postat pe conturile de social media.

BeFunky Collage

În imaginile de pe Facebook sau Instagram, toată lumea pare că a avut o vacanță mai bună ca a ta. Cu siguranță s-au distrat, dar fotografiile arată așa fun pentru că sunt făcute de un profesionist. Iar acest serviciu este numai bun pentru cei care vor să se bucure de moment. Atunci când ești preocupat să faci cea mai bună fotografie, ratezi momentul în sine și nu apuci să te bucuri de priveliște. Vă spun din proprie experiență că poate fi obositor să le faci pe ambele, așa că uneori lași aparatul foto la gât și preferi să faci imagini cu ochii, nu cu lentila de Nikon.

DSC_0081

Agenția se numește El Camino Travel și oferă astfel de pachete pentru turiștii care pleacă în Colombia și Nicaragua. Această opțiune a fost lansată în 2014 și se bazează pe dorința călătorilor de a avea fotografii frumoase din vacanță și, poate chiar mai important, să le posteze online. Am ajuns la concluzia că, în zilele noastre, dacă nu postezi o experiență în spațiul public, parcă nu s-a întâmplat. Ceea ce nu e foarte bine, pentru că nu mai rămâi cu nimic al tău, doar cu dorința de a impresiona prietenii virtuali.

Multe lucruri s-au schimbat în cadrul societății. Este normal să avem fotograf la nuntă și poate peste zece ani, va fi normal să avem unul în excursii. Chiar și în fotografie există trenduri. Cele mai apreciate imagini sunt cele care evocă anumite stări și folosesc stiluri de editare cool. Dacă suntem puțin mai atenți la asta, ne dăm seama că există deja o formulă după care funcționează imaginile de vacanță din social media.

Mi-ar plăcea totuși să fiu fotograf de vacanță într-o bună zi sau poate să experimentez o părticică din bucuriile acestui job. Sunt tare curioasă când va apărea un astfel de pachet turistic în România. Ce spuneți, Paralela 45, Christian Tour, Perfect Tour?

BeFuny Collage

BeFunky Cllage

One Reply to “Vreau să fiu fotograf de vacanță!”

  1. […] mai povestit eu aici pe blog despre dorința mea de a fi un fotograf de […]

Leave a Reply